Lunchlecture Tanatex

Op Woensdag 16 maart verzorgde Wouter Biesta van Tanatex een interessante lunchlezing over de chemische processen die van belang zijn bij het behandelen van textiel zodat het sterker en duurzamer wordt.

Dhr. Biesta vertelde eerst over zijn studie en carrière, daarna introduceerde hij het bedrijf Tanatex en ging hij in op polyurethaan. Door textiel te behandelen met polyurethaan (en andere nieuwe technieken), kan textiel bijvoorbeeld sterker gemaakt worden en wordt de waterafstotendheid en waterdichtheid verbeterd. Zo liet dhr. Biesta ook zien dat de kwaliteit van het textiel behouden werd nadat het meerdere keren gewassen was. Dit is natuurlijk een praktische en belangrijke eigenschap. Daarnaast liet hij zien hoe het textiel behandeld werd.

Naast polyurethaan werden ook andere creatieve behandelingen voor textiel gepresenteerd. Interessante voorbeelden hiervan waren: het extreem wit maken van stoffen, gekleurd textiel dat licht doorlaat waardoor het textiel een bijzonder ‘glas in lood’ effect krijgt en textiel dat behandeld kan worden met een geurstof dat vrijkomt bij het wrijven.

Alle voorbeelden kwamen echt tot leven doordat de aanwezige studenten het verschil tussen behandeld en onbehandeld textiel konden voelen en meemaken aan de hand van sample stoffen.

Dhr. Biesta gaf aan dat de textielindustrie heel snel ontwikkelt en dat er continu onderzoek wordt gedaan naar nieuwe, verbeterde en duurzame behandelingstechnieken. Dit kan Tanatex een interessant bedrijf maken voor studenten om stage te lopen. Dhr. Biesta liet blijken dat er veel passie, creativiteit en chemische kennis verwoven zit in onderzoek doen binnen de textielindustrie. De lunchlezing gaf een hele leuke en interessante toepassing weer van de (organische) chemie.